Pic de Pilàs (2.657 metres)

Excursió des del refugi d’Alós al Pic de Pilàs (2657 m)

Quan sortim del refugi a la Placeta i mirem cap a l’est hi veiem els cims del Pic d’Àtics (2.555 m) i del Pic de Pilàs i amb el barranc d’Estanyardo que els separa enfilant-se des d’Alós i fins al pla entre els dos cims. L’ascensió des d’Alós d’aquests dos cims és tota una aventura, no hi ha cap camí traçat i tot i que es pot passar per tot arreu ens hi haurem d’esforçar per trobar el “millor” camí. Només en el primer tram seguirem el corriol que des del pont romànic i amb marques grogues va pujant pels camps i feixes i fins a les runes de la borda de Cabalet. Després se segueixen uns centenars de metres més unes marques blaves i vermelles i que acaben desapareixent.

Des d’aquest punt anirem amb tendència a la dreta i trobarem un corriol que ens porta fins al rierol. A partir d’aquest punt haurem d’anar guanyant alçada, primer per prats lleugerament ascendents que segueixen el rierol i més endavant enfilant amunt per on creiem més convenient. No és gaire aconsellable pujar bosc a través per què serà molt dificultós per la vegetació baixa i segurament és més recomanable seguir les tarteres del fons de la vall i que més endavant enfilen pendents amunt.

Aquest cim està inclòs a la llista dels 100 cims de la FEEC. És un mirador realment molt privilegiat per què el cim queda molt separat de la resta, podem veure el Montroig seguint la carena de la Serra de Pilàs i no massa lluny. Tots el cims de la zona de Moredo (Qüenca, Moredo, Miques, Tuc de Marimanha) i més lluny el Valier a la banda de l’Ariege i les Maladetes al fons.

L’excursió des d’Alós gairebé no la fa ningú i la pujada de ben segur que ens regalarà les visites inesperades de molts animals. No hi ha cap vegada que pujant pendents amunt no hàgim vist cèrvols, senglars, isards, voltors, trencalós i s’hi ens hi fixem bé rastres dels ossos que hi ha per la zona.

Quan arribem al cim hi trobarem les restes de construccions de pedra, molt ben conservades, que utilitzaven els militars durant la guerra al ser un mirador excel·lent de la vall d’Isil i de les valls d’Àneu.

Aquesta sortida té una durada aproximada d’unes 4 a 5 hores. Difícilment podrem anar més de pressa per què no hi ha camí.

El desnivell acumulat és d’uns 1.500 metres i la distància total d’uns 10 quilòmetres.

Vistes des del Pic de Pilàs d’Alós d’Isil i dels cims de Qüenca, Moredo i Miques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s